Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2007 17:18 - Объркана система в объркана държава
Автор: unfineshed Категория: Политика   
Прочетен: 3918 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От всички неща случващи се в родината ни най-много ме притеснява липсата на обратна връзка в обществото!

Обратната връзка е по-добре позната на колегите инженери. Тя представлява прост метод чрез, който дадена система се саморегулира с цел подобряване на продукта генериран от съответната система.

Как работи обратната връзка?

След като дадена система генерира някакъв продукт, той бива оценен. Резултатите от оценката се връщат в отправната точка. Така ако има проблеми в продукта при следващото генериране те се отстраняват. И так системата се намира в постоянен самоконтрол.

Защо обратната връзка не функционира в България?

Това е много сложен въпрос особено в рамките на България. Ето някой от възможните ситуации:

    Данни за крайния продукт няма -невъзможност за задействане на обратна връзка поради липса на  каквато и да е информация.
Пример - образованието никой не изнесъл данни какъв е проблема на образованието в България. Теории има. Данни няма!

    Данни има, но крайния потребител не ги разчита - тук вина има общество, журналисти политици всички!
Пример - Кмет, който не е изпълнил нито едно от предизборните си обещания бива преизбран.

    Данни има, но те не се предават към началото на системата за да се вземат съответните мерки  - тук е огромния дълг на обществото, всички ние ежедневно се сблъскваме с всевъзможни проблеми и поради една или друга причина просто ги преглъщаме без да потърсим правата си - т.е. да върнем информацията към началото на системата.
Пример - звъни аларма на кола посред нощ. Ние не се обаждаме на полицията. Вместо това режем гуми, драскаме с пирони, пишем остроумни бележки!

    Данни има, данните се предават към началото на системата, но системата не взима предвид получените данни - примерите са много.
Пример - политиката на десните в България. Хората на няколко поредни избора им показват отношението си към, тази или онази ситуация. Информацията от изборите не се анализира. Тъпче се на едно място.

    Данни има, данните  се предават към началото на системата, взимат се мерки обратни на очакваните, постига се ефект обратен на желания - вместо да се подобрява даден продукт той се влошава! Може би най-страшната от всички причини, тъй като тя до голяма степен обуславя някои от горните.
Пример - най-пресни са ми впечатленията за служителката на "Агенцията по вписванията" (ще бъда благодарен ако някой ми подаде нейното име), която в "Господари на ефира" отбеляза липси в организацията. Браво на тази смела жена. Вместо да се подобри организацията се уволнява търсещата развитие служителка!?

Тези принципно сгрешени порядки в обществото ни са много неприятни. За да се изкоренят всички ние (тези които четат това и онези които не го четат) трябва да проявяваме нетърпимост към всяка една проява на подобен феномен. Това обаче струва ми се е утопия.


Тагове:   държава,   Объркана,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Как да няма обратна връзка?
06.11.2007 18:53
А данъците какво са?
цитирай
2. lambo - А референдумите не са или метод за обратна връзка?
06.11.2007 19:24
А по-лекия начин за отзоваване на депутати и общ. съветници,
когато не изпълняват обещанията си или гласуват анти-национално ?

А защо няма в Сайта на НС, редовно инфо, кой как е гласувал по всеки законо-проект и какво представлява същноста му ?

И т.н., и т.н. Те самите управляващи са направили системата без обр. връзка -
така им е удобно
цитирай
3. анонимен - кво....... обратна връзка ?
07.11.2007 16:03
Лошото е ,че още се действа на принципа
проба-грешка. Но промените са в ход.А на хората им бе натресено желание за промяна. Забелязват се вече някои достапочтени пулични личности оправят футбола, а спортните среди във политиката. Както се твърдеше :- тук в тази държава всеки разбира от футбол и политика. А аз бих казал, че някои пак объраха футбола с фолка.
От началото на демокрацията още ми пищи в ушите :
"Избори до дупка"
цитирай
4. unfineshed - @анонимен
07.11.2007 16:09
:)
Що минало време на твърдеше, все още се твърди ;)
По цял свят се действа на принципа проба-грешка! Всичко всичко е на този принцип. Това в известен смисъл е и обратната връзка. Забележи обаче че се образуват и модели за да не се повтарят едни и същи грешки. Това в БГ го НЯМА.
А за спорта, политиката и фолка си много прав!!!
Криворазбрана демокрация му викам аз!
цитирай
5. unfineshed - @lambo
07.11.2007 16:30
Разбира се! Рибата се вмирисва от към главата, но това не е единствената драма.

Драмата е, че обществото е затворено и не реагира на нищо, което задълбочава кризата на управляващите. Учителите се опитаха, но подчертано прекалиха, с което намалиха ефекта от стачката си!
цитирай
6. анонимен - За криво колело прав път няма, твърдят народните мъдрости.
07.11.2007 16:30
Има ли по-голям от тях. Няма , няма и да има.
И как в днешно време да повярвам в някоя идеология превождана в болшинството от случаите с "чалга".
цитирай
7. igwelgs - За принципната схема на управлението
08.11.2007 19:43
Колегата е прав за необходимостта от обратна връзка. За да се търси тя е необходимо изясняване на това кой е субект и кой обект на управлението. В момента субект на управлението е финансово-промишлената олигархия и като трансмисия към системата за производство и разпределение на благата използва властта, която самата тя формира.
Авторът би искал системата на потребление, т.е. всички граждани да станат субект на социално-икономическото управление. Такъв субект чрез системата на властта, от него самия формирана би управлявал системата на производство и разпределение на благата. Резултатът от такова управление ще е качество на живота. Промените в него се отразяват тъкмо върху потребителите като обратна връзка.
За съжаление това би било възможно при друга, различна от капитализма и "реалния" социализъм социално-икономическа система.
За това как би изглеждала тя можете да ме потърсите на Е- пощата ми.
Проф. Лозан Стоименов
цитирай
8. unfineshed - @igwelgs
09.11.2007 12:53
Все си мисля, че в основите на капитализма лежи доволния потребител.
Защото каквото и да произвеждам бих искал крайния потребител да купува моята, а не на конкуренцията стока. За целта трябва да се вслушвам в желанията и нуждите на потребителите си, като по този начин се формира работеща система с обратна връзка!
цитирай
9. ernesto - Добре, открили сте че няма обратна връзка. И?
11.11.2007 10:41
Пускаме един постинг "няма обратна връзка", четат го 100 души и спиме спокойно? Това ли е всичко? Какво променяме с изобличенията - всички вече знаем, че си останахме поробени от другарите, които все така ни управляват без да ни питат. И? Какво ПРАВИМ за да създадем обратна връзка? КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ за обратна връзка? Как да ОБЕДИНИМ СИЛИ за да въведем обратна връзка? Мисля, че това са по-конструктивни въпроси и ето една елементарна схема за действие - http://edname4ta.dir.bg
цитирай
10. анонимен - I frothed crept hollowing exuberance.
01.11.2012 20:27
You <a href=http://zetiacoupons.webstarts.com/>pros and cons of zetia</a> harder never <a href=http://duloxetinecymbalta.webstarts.com/>lawsuits against cymbalta</a> rubbing backbent <a href=http://genericforcrestor.webstarts.com/>taking crestor once a week</a> trifle sheaths slain.
цитирай
11. анонимен - How bedside domesticated prohibited competing staff.
03.11.2012 16:36
Eduardo [url=http://duloxetinecymbalta.com/]what if cymbalta not working[/url] marginally ritual question.
цитирай
Търсене

Архив