Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2007 16:20 - Университетите кръводарители
Автор: unfineshed Категория: Политика   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
0Седя си преди известно време и гледам един епизод от предаването "Другата България", към което не мога да скрия изпитвам неприязън. Защо? Отговора далеч не е прост! А го изгледах може би защото исках да затвърдя по-горните си топли чувства.


Аз като един неуспял емигрант (не защото не съм имал работа или пари, а защото имах известни проблеми тук в България, които не исках да стигнат до мястото където бях...) имам известна представа как се живее извън границата на родината. Примери всякакви - успели, не-дотам успели, преуспели .... - шарена е съдбата на Българския емигрант, но в голямата си част емигрантите са спокойни или поне аз така съм се чувствал и това съм видял! Въпросното предаване, като че показва предимно преуспелите (още тук има нещо с горчив привкус). Братвежите и сърцераздирателните истории в  комбинация с поостарелия ми телевизор, генерират неподозирани количества карамелизирана захар. Всеки път!

Този път обаче предаването започна с паркирането на една кола (май беше някакво Порше) от нея слиза някакъв келеш. Въпросния келеш бил зъболекар, хммм екстра жив и здрав да е човека, разбира се бил Българин – двойно екстра. Продължава предаването с поредните сълзливи коментари и сърцераздирателни истории за любов към България и живот в Швеция. И в този момент една реплика ме влуди, младия притежател на спортна кола бил изучил занаята си в БГ – техните  го били пратили. Еми да, защо не? Вместо да инвестират поне част от спечеленото там в БГ, която „те обичат” те пращат синчето да се учи в "университетите кръводарители" без пари... От моите данъци... От учителските заплати... От парите за наука....  Полудях и ме изби агресия. И това далеч не е единствения случай - преуспял емигрант праща отрочето си да се учи на занаят в „обичната” татковина.

Не не съм горд че имам подобни сънародници, тяхната съдба не ме интересува, както и тях явно не ги интересува моята след като единствената им цел е да ме ограбят! Според мен трябва да се въведе университетска такса „Бай Ганьо”... Дали тази такса ще бъде финансова или ще се налага на кръвопийците да отработват наученото по села и паланки – нека остане отворен въпрос...

П.П. Разбира се такса „Бай Ганьо” няма да реши проблемите в тази сфера, но поне ще е една пиявица по-малко на врата!
Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив